Na mijn halve marathon vorige week in Lier, had ik wel goesting om de halve marathon in Cadzand mee te lopen. Ik wist dat Marc Papanikitas, tot een 5 jaren terug een uitstekend ultra-loper, gevraagd was door de organisator en er naar toe zou gaan. Tegenwoordig loopt Marc met het Scott-team veel trail-runs. Ik heb hem enkele jaren geleden leren kennen tijdens een vakantie in Nieuwpoort, en sindsdien is hij dikwijls mijn trainingsmaat wanneer we samen in Nieuwpoort op vakantie zijn. Gisteren, zaterdagavond had ik hem opgebeld met de vraag of hij nog een plaatske vrij had in zijn auto. Deze ochtend stond ik iets na zevenen op het Pleintje in Westmalle om met de sneldienst naar Antwerpen te gaan en verder met tram naar Mortsel, en voor halfnegen waren we aan het rijden naar Cadzand via de Expressweg. Het weer zag er prima uit, tot we bijna in Cadzand waren, daar hing een grote grijze wolk boven. Toen we uit de auto stapten was het zowaar wat aan het ijsregenen, maar dat was maar van korte duur.

Na de inschrijving en nog een sanitaire stop kwam ik ook Raf Peeters tegen in de kleedkamer, die had ook last-minute beslist om naar Cadzand te komen.

We hebben we een 4-tal km ingelopen, en iets voor halftwaalf stonden we aan de start in het zonnetje klaar om te vertrekken, voor, als ik mij goed herinner, mijn eerste buitenlandse wedstrijd (wel vlakbij België). Ik had als doel gesteld om onder de 1u30’ te lopen, want het zou toch een veel zwaarder parcours zijn dan in Lier, maar ik hoopte toch heimelijk om niet slechter te doen (1u27’23” over 21.5km in Lier).

De eerste 2.5km liepen over een asfaltweg, waarna we omhoog moesten om via een onverhard maar goed beloopbaar duinenpad met zicht op het Zwin terug richting Cadzand liepen. Op dit stuk heb ik Raf Peeters stillekens aan moeten laten weglopen. Na 5 km kwamen we weer aan de start/finish, het einde voor de 5km-wedstrijd, maar wij moesten natuurlijk nog verder. Vervolgens moesten we 5km over het strand, even onderbroken door een glooiend duinenpad en vlonder. Op het strand moesten we regelmatig tussen houten palen doorlopen die schat ik maximum 25 cm van elkaar stonden. Dit haalde natuurlijk de snelheid naar beneden, net als het zand waar je toch wat inzakte, ook al hadden we hier wind mee. Na een goede 10km moesten we het strand verlaten via een lange hellende strook en ging het verder via een glooiend asfaltpad door de duinen. Via een onverhard duinenpad keerden we terug richting Cadzand, nu met wind tegen. Iets voor de 15km liepen we naar beneden om via een asfaltbaantje een halve km wat beschut te lopen, maar na de 3e bevoorrading ging het weer omhoog om vervolgens eerst via een duinenpad (met los zand) en later een asfaltpad steeds op en af te gaan tot ongeveer de 20e km. Vanaf hier was het stijgen gedaan, en via de jachthaven ging het dan naar de finish.

Toen ik aankwam zag ik Marc en Raf terug. Marc had iets onder de 1u24’ gelopen, Raf een half minuutje trager, en ik had 1u26’19”, goed voor een gemiddeld tempo van 4’06”/km, een betere tijd dan vorige week in Lier. Ik was 68e/1254 deelnemers overall, 16e/332 van de categorie M45-55. Raf was met zijn tijd van 1u24’22” 46e overall, en 12e in de categorie M45-55.

Peter