Voor wie?

Ben je 18 jaar of ouder, kun je 5 km ononderbroken lopen aan een rustig tempo en herken je je in een van onderstaande uitspraken?

  • Je wil regelmatig lopen om je conditie op peil te houden, maar in je eentje kom je er niet altijd toe
  • Je loopt voor je gezondheid (ontstressen, overgewicht, …)
  • Je loopt voor je plezier, niet om te presteren
  • Je wil graag deelnemen aan loopevenementen. Een 10 km, 10 mijl of wie weet zelfs een halve of hele marathon staan op je verlanglijstje. Je behaalde tijd is niet het belangrijkste, wel het uitlopen

Laat je opgebouwde conditie niet verloren gaan en sluit je aan bij de recreantengroep van AC DAL.

Kan je nog geen 5 km lopen? Doe dan mee aan onze volgende Start2Run, die telkens in het voorjaar georganiseerd wordt. Is dat nog te ver af, kom dan eens langs op de vrijdagavondtraining zodat we je gepast kunnen begeleiden.

Liggen je ambities hoger en wil je gericht op snelheid trainen, dan kun je terecht bij onze afstandlopers(zie voor meer info onder atletiek)

Groepen & Niveaus

Bij ACDAL kun je in groepsverband en onder deskundige begeleiding het lopen op recreatieve wijze beoefenen.

We kunnen je begeleiden om systematisch langer en/of sneller te lopen of om gericht naar bijvoorbeeld een 10 km, 10 mijl (16 km) of een halve marathon toe te werken.

Hoewel het niveau van de recreanten heel divers is, wordt er altijd in groep getraind. Een training duurt gemiddeld een uur. Eerst wordt er gezamenlijk losgelopen. Daarna wordt er gesplitst in groepen van verschillend niveau (volgens afstand en snelheid). Je voelt zelf snel aan bij welke groep je je het best voelt, en na een tijdje kun je doorgroeien als je dat wil.

  • De beginnersgroep is de plaats voor de mensen die 5 km aan een tempo van 8 km/u kunnen joggen. De trainers/begeleiders van deze groep zorgen ervoor dat de training voor niemand te zwaar is. Binnen deze groep kun je je afstand uitbreiden van 5 km naar 10 km, en dit op eigen tempo. Laat je niet tegenhouden door het feit dat je nog niet zo goed kan lopen. In deze groep is plaats voor iedereen.
  • De middengroep bestaat uit meer ervaren lopers. De meeste lopers uit deze groep kunnen makkelijk 10 kilometer aan een stuk lopen aan een gematigd tempo. Op zondag houdt deze groep meestal een langere, rustige duurloop.
  • De top van de recreanten bestaat uit een snelle groep. Deze lopers halen behoorlijk goede tijden in wegwedstrijden: een 10 mijl-wedstrijd (16 km) lopen zij bijvoorbeeld in een tijd van ongeveer 1 uur.

De beginnersgroep en de middengroep worden vaak (op natuurlijke wijze) onderverdeeld in subgroepen van verschillend niveau. Zo is er een beginnersgroep die net wat sneller gaat dan de mensen die pas beginnen met lopen, en er is een middengroep die tegen de snelle groep aanzit.

Trainingen zijn meestal heel gevarieerd: stukken hardlopen, stukken rustig joggen. In de winter lopen we op straat (omgeving Mintjens Sportterreinen) en op de piste Mariagaarde. In de zomer lopen we in het bos (omgeving Drieboomkensberg) en op de piste Mariagaarde. Ook de heuveltjes aan Drieboomkensberg worden niet vermeden.

Na de training kan je douchen en je omkleden. Op dinsdag is er ook volop ruimte voor een babbel en een drankje in de cafetaria.

Waar en wanneer?

Voor onze recreatieve lopers zijn er vier trainingsdagen. Die hoef je uiteraard niet allemaal af te werken. Je kiest hoe vaak en welke training je wil meedoen, afhankelijk van je ambities.

Om vorderingen te maken is het wel aangeraden om naast de afstandstraining(en) minstens één intervaltraining per week te doen. De intervaltrainingen zijn trainingen waarbij reeksen van kortere afstanden aan een sneller tempo worden afgewerkt, afgewisseld met rek- en strekoefeningen.

Eerste training

Als je de eerste keer komt trainen, vraag je naar Nancy of Luk. Zij geven je met alle plezier meer uitleg en zoeken de geschikte loopgroep voor je uit.