18/1/2020 : het parcours is gekend https://www.gentmarathon.com/nl/

8/1/2020 : de eerste inschrijvingen voor Gent zijn gebeurd….


Op 15/12 Billat test gedaan om ‘baseline’ te bepalen…daarna ook nog 10K als 2de test voor het bepalen van marathontempo.

—————————————————————-

uit het boek :

Het is een schema waar je 100 dagen voor de marathon mee begint. Je loopt 4 x per week, nooit meer en soms minder.

In de eerste week is de langste training 8 kilometer, en de kortste training 3 kilometer. En dat bouwt langzaam op naar een langste training van 14 kilometer in week 12. In de zwaarste week train je 2 x 14, 1 x 8 en 1 x 6 kilometer, totaal train je in 100 dagen 497 kilometer.

Er is over nagedacht. Omdat de trainingen niet zo lang zijn herstel je sneller. En dus begin je fitter aan je volgende training, waardoor de kwaliteit van de training beter is.

En dat is voor veel lopers geen overbodige luxe. Want marathonlopers zijn de laatste jaren veel langzamer geworden. In de jaren ’70 – toen het marathonschema waarbij je véél kilometers traint in trek was – liepen veel lopers onder de drie uur en bijna iedereen binnen 4 uur.

Dat is nu wel anders. Veel lopers doen 3u30, 4uur tot 4u30 of 5 uur over de marathon. En voor ‘langzame’ lopers is een training van 30 kilometer natuurlijk ook veel langer. Waarom het dan slimmer kan zijn om wat minder kilometer te trainen

Ik heb op basis van dit boek en met mijn eigen ervaring een licht herwerkt schema opgesteld, dat weliswaar iets meer kilometers bevat, maar wel de uitgangspunten aanhoudt (zoals max 14km), en dat bovendien goed aansluit bij onze trainingsdagen. Op die manier stimuleert het wellicht het samenlopen voor wie zich op recreatieve basis wil voorbereiden om een marathon uit te lopen. 

Het schema start op dinsdag 17 december…zie hieronder…

14K schema marathon