Heroïsche prestatie van Fred Van Aken op de 10 Miles van Lier!

Afgelopen zaterdag, 20 November 2021, heeft Fred Van Aken op de natuurloop in Lier de 10 Miles afgelegd in een fenomenale 1u09m26s! Fred klopte hierbij Jan Snoeys in een bloedstollende sprint voor de 1ste plaats in de categorie M40 uit Malle.

Deze fantastische prestatie was het resultaat van een lange voorbereiding die begon op 22 mei 2016, vlak na afloop van de 33ste editie van de ’10 mijl’ Parel Der Kempen in Oostmalle. Fred had als ambitie om deze wedstrijd uit te lopen onder de 1u15. Hij miste echter zijn doel op een haar na, mede door getreuzel bij het scannen door de wedstijdofficial aan de finishlijn, en eindigde in een teleurstellende 1u15m05. De komende jaren volgden nog verschillende verdienstelijke pogingen, maar nooit slaagde Fred er in onder de grens van 1u15 te duiken. Het zelfvertrouwen kreeg hiermee een serieuze deuk en ook de loopvrienden waren er meer en meer van overtuigd dat dit voor Fred een onbereikbare droom zou blijven.

In mei van dit jaar werd echter met de moed der wanhoop beslist om nog een laatste poging te ondernemen. Fred kwam net terug uit blessure en begon terug te trainen. De eerste training werd er nog meer gewandeld dan gejogd, maar gestaag werd het volume en de snelheid opgebouwd en na de zomer kwam de goesting in een nieuwe recordpoging op de 10 Miles terug. De natuurloop in Lier van 20 November werd als doel gesteld, Jan Snoeys werd gevraagd als haas, en tijdens de trainingen werden specifiek blokken in wedstrijdtempo van 4m35/km getraind. Wonderwel liep Fred, ondanks zijn reputatie als man van glas, geen blessure op in de voorbereiding en zo stond Fred in bloedvorm aan de start in Lier.

Het weer was ideaal: 10 ̊C en droog. Na de opwarming, het obligate stress piske en het inlopen, begaven Fred en Jan zich naar de startlijn en positioneerden zich helemaal vooraan. Focus op de wedstrijd nu. De start verliep incidentloos, wel een beetje te snel maar na een 500-tal meter hadden we het juiste tempo te pakken. We liepen constant aan 4m30 (± 5s), een tikkeltje sneller dan het wedstrijdtempo op training. Na een 4-tal km begon de knie van Fred op te spelen. Na een korte paniekaanval werd het al snel duidelijk dat de pijn niet verergerde en konden we even later zelfs nog een beetje versnellen. Af en toe stak de wind aardig op en ook de verschillende bruggen op het parcours over de Nete maakten het extra lastig. Toen we de eerste 10 km in een 44 min hadden afgelegd begon de moraal te stijgen en was het duidelijk dat een supertijd ver onder de 1u15 tot de mogelijkheden behoorde. Rond 12 km begon Fred het lastig te krijgen. Het beste was er af en Fred moest op de tanden bijten om het tempo niet te laten zakken. Dit lukte op karakter en klasse en zo slaagde Fred er in zijn persoonlijk 10 Miles record te verpulveren en scherp te zetten op 1u09m26. Dikke proficiat Fred!